GarageBand är ett av mina favoritprogram när det handlar om sådant jag bara använder för mitt rena nöjes skull. Jag är definitivt ingen musiker och jag är inte duktig på några instrument. Men det är kanske därför som GarageBand passar mig så bra.
Många proffsmusiker fnyser åt Apples gratis musikredigeringsprogram, och hävdar att man ska använda Logic Pro X, Propellerhead Reason eller Cubase. GarageBand är mer av en leksak istället för ett ”riktigt” program för att skapa musik. Å andra finns det många andra som säger tvärtom.
I år fyller GarageBand 15 år. Den första versionen visades upp av Apple under en konferens 2004, och sedan dess har det hänt rätt mycket. Programmet är gratis för Mac-användare att ladda ner och använda, och det innehåller en hel del smarta guider för att automatisera delar av skapandet.
Och jag antar att det är de här guiderna, såsom möjligheten att superenkelt lägga på ett trumspår på en låt, som gör att proffsen inte vill jämföra det med program som Apples Logic Pro X. Men du behöver så klart inte använda de här guiderna om du inte vill.
Förutom att programmet finns för OS X, att köra på din Mac, kan du sedan flera år tillbaka även köra GarageBand som en applikation på iPad och iPhone. Det ger dig inte lika stora möjligheter, men det är onekligen väldigt roande att leka med.
Loopar, instrument eller MIDI-keyboard
GarageBand installeras tillsammans med en hög instrument och loopar, och det finns mängder att ladda ner. Stora dela är gratis och det är bara att klicka igång nedladdningar för att till exempel hämta hem fler instrument att spela med.
Du kan göra musik med hjälp av loopar (Hip-hop och Elektronisk kallas det när du skapar ett nytt projekt). Därutöver kan du välja att koppla instrument till din dator (eller platta/smartphone), eller bara spela in ljud från mikrofon – vilket kan användas om du vill spela in sång eller en poddradio med GarageBand.
Hårdvarutillverkaren iRig har en hel del prylar. Jag har en gammal iRig-adapter för att ansluta en elgitarr, bas eller akustisk gitarr med mikrofon. Det är bara att plugga in den och börja spela. I GarageBand kan du sedan aktivera olika varianter av virtuella effektpedaler för att få till ett tufft ljud.
MIDI-keyboard via USB
Vill du däremot inte spela på en massa olika instrument, kan du ansluta ett klaviatur (keyboard). Det finns gott om sådana alternativ, som kan kopplas till datorn via USB. Jag har ett normalstort och sedan har jag ett portabelt keyboard från IK Multimedia med 25 tangenter (iRig Keys 25).
Det går att använda ett klaviatur på skärmen, som du även kan spela på med de vanliga knapparna på tangentbordet. Men det är inte speciellt användarvänligt, så jag kan varmt rekommendera ett USB-klaviatur. Du får ett bra sådant för runt en tusenlapp. Kolla runt på webben eller besök närmsta musikaffär.
Du kan spela vilka instrument du vill med ett MIDI-klaviatur. Oavsett om du vill spela gitarr, piano eller varför inte trummor..? Välj bara vilket ljud, alltså instrument, du vill spela in och kör på.
Även proffs gillar GarageBand
I samband med att GarageBand fyller 15 år har tidningen Rolling Stones publicerat en artikel där de berättar om vad programmet har inneburit för såväl amatörer som proffs.
Att sätta dig in i Logic Pro X eller Propellerhead Reason kräver en hel del arbete. Det är inga program du lär dig under en eftermiddag. Därtill kostar de en bra slant. Logic Pro X går på 2095 kronor och Reason ligger på runt 3700 kronor.
GarageBand kostar däremot ingenting, utan du laddar ner del gratis från App Store. Dessutom är det rätt enkelt att komma igång med. Har du använt något annat program för att skapa musik, kommer du snabbt igång.
Och för att lära dig lite mer avancerade tips kan du ta en titt på YouTube för skolor. Hos GarageBand Guide hittar du massor av skolor och tips. Moderskeppet, som är mest kända för sina kurser i Photoshop och digitalfoto, har en skola för GarageBand på svenska.
Använder du GarageBand – vad tycker du själv om programmet?
♥ Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!
Inlägget GarageBand hyllas för 15 år av både proffs och amatörer dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.