En 24-årig man från Nordkarolina i USA har erkänt sig skyldig för att drivit ett bedrägeri, där man lurat användare till att betala för onödiga och dyra supporttjänster.
Med påträngande popup-reklam som utformats som en varning om att användarens dator är infekterad av skadlig kod, har man lurat användare att betala stora summor pengar för att ta bort det påhittade viruset. Sammanlagt säger mannen sig lurat användare på mer än 3 miljoner dollar (motsvarande 28 miljoner kronor).
Bland annat köpte mannen reklam hos Google och Bing för att dra trafik till sina webbsidor. När folk hamnade på webbsidorna visades popup-fönster som var designade till att se ut som varningsfönster från Microsoft.
Dessa fönster försökte lura den drabbade Internetanvändaren att hen drabbats av skadlig kod, och uppmanades ringa ett telefonnummer. Numret påstods gå till en datorsupport som skulle hjälpa till att få bukt på den skadliga koden.a
När de gjorde detta, hamnade de hos en hyrd teletjänst i Indien som i sin tur försökte sälja på en supporttjänst till offret för mellan motsvarande 1900 kronor till 22000 kronor.
Scam med falska antivirus
Den här typen av bedrägerier – scam – är inte ovanliga. Det här länge varit populärt att skapa popup-fönster som ser ut som vanliga fönster i Windows, med meddelanden från operativsystemet. På så sätt kan man lura användare till att tro att de faktiskt drabbats av skadlig kod.
Falska säkerhetsprogram ser ut som exempelvis antivirus, de påstår sig hitta skadlig kod och säger sig kunna ta bort det om du köper programmet (de kallas även för scareware). Allt är fejk, men en ovan användare som får en virusvarning, betalar programmet, kör det och får meddelande om att de tagit bort viruset – ja, de upptäcker förmodligen aldrig att de blivit lurade…
Men bedrägeriet ska dock inte förväxlas med det telefonbedrägeri som under många år härjat världen över, där någon ringer upp dig och påstår sig ringa från Microsoft eller en samarbetspartner. Skillnaden är att dessa faktiskt ringer upp dig, och inte tvärt om. Likheten är dock att man använder sig av skrupellösa indiska telemarketingbolag.
Källa: ZDNet
Här kan du läsa mer om telefonsamtal från falska Microsoft:
- Microsoft mest populärt att utnyttja för nätfiske
- Många blir lurade av falska telefonsamtal från Microsoft
- Bedragarna ringer som Microsoft och lurar dig på pengar
- Microsoft-bedragarna ringer nu från svenska mobilnummer
- Telefonsamtal från ”Microsoft”, ny varning för bedragare
♥ Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!
Inlägget Man bakom Microsoft-bedrägeri via telefon har fällts dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.